Palatele de pe Corso

Povești cu nobili

Palatele de pe Corso


Palatele de pe Corso și Piaţa Victoriei (Operei) sunt unele dintre cele mai însemnate obiective turistice ale Timişoarei. În ele sunt cuprinse părți din istorie, legende şi cele mai importante evenimente culturale şi sociale.

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu termenele “Corso” sau “Surogat”, aflăm că denumirile aparţin promenadelor care pornesc de la Operă către Catedrală, astfel încât promenada de pe partea dreaptă se numeşte Corso şi era în trecut locul unde se plimbau nobilii care formau înalta societate timişoreană şi beneficiau de restaurante şi magazine de lux, iar promenada de pe partea stangă, numită Surogat, era destinată tinerilor şi muncitorilor, elevii având nevoie chiar de permisiunea şcolii pentru a se plimba aici.

Aşadar, nu e de mirare că Palatele de pe Corso, partea dreaptă a Pieţei Victoriei a fost aleasă de înalta societate. Prezente aici, palatele Szechenyi, Hilt, Dauerbach, Merbl, Neuhausz şi Lloyd, cu dimensiunile impunătoare şi arhitectura lor specifică anilor 1900 – secession, au creat atmosfera propice derulării acestor activităţi.


Palatele de pe Corso


Palatul Szechenyi – arhitectul a fost Laszlo Szekely, palatul fiind construit la dorinţa lui Antal Vogel. O clădire cu patru etaje, porţiunea de sus fiind prevăzută cu porţiuni ieşite în afară, legate între ele prin balcoane. Aceste zone se termină în frontoane triunghilulare cu bazorelief, iar colţul clădirii este prevăzut cu un turn.

Palatul Hilt – de asemenea construit în stil art-noveau în anul 1911 şi dat în folosinţă în anul 1913. Interesant este faptul că liftul vechi este perfect funcţional.

Palatul Dauerbach – acelaşi arhitect,  Laslo Szekely, şi-a pus amprenta şi asupra acestei clădiri, fiind una dintre cele mai reprezentative monumente ale stilului anilor 1900. De remarcat la acest palat sunt volumele masive şi unduite ale acoperişurilor.

Palatul Merbl – urmărind acelaşi stil , arhitectul Arnold Merbl a ridicat o clădire care s-a alăturat celorlalte. Arhitectul a mai lucrat şi la ridicarea palatului Lloyd.

Palatul Neuhausz – o combinaţie reuşită de stiluri eclectice, care îmbină art-novau-ul maghiar şi secesiunea vieneză. Clădirea asupra căreia şi-a pus amprenta Laszlo Szekely este construită într-o simetrie perfectă.

Palatul Lloyd – construit de arhitectul Lipot Baumhorn, cu ajutorul lui Arnold Merbl, a fost dat în folosinţă în anul 1912. La parter regăseam o cafenea, unde se întâlneau cei mai importanţi oameni ai vremii. La etaj adăpostea Bursa Agricolă şi Societatea Lloyd, iar etajele al II-lea şi al III-lea erau destinate locuirii. Astăzi este Palatul Politehnicii, sediul rectoratului acesteia.

Aşadar, dacă doriţi să “gustaţi” un pic din vremurile de altădată, Palatele de pe Corso din Piaţa Victoriei vă stau la dispoziţie, creând exact atmosfera vremurilor apuse.


Cauți cazare în Timișoara?


Alege-ți apartamentul potrivit

Sosire

Nopți

Plecare

Adulți

Copii



Vezi pe hartă Palatele de pe Corso


Sursa: www.DescoperimRomania.ro


Descoperă și alte obiective turistice din Timișoara


Catedrala Mitropolitană din Timişoara poartă hramul “Sfinţii Trei Ierarhi”. Dimensiunile impreisonante: înălţimea de 83,7 metri, lungimea de 63 metri, lăţimea de 32 de ...
Citește Mai Mult
Domul Catolic din Timișoara
Domul Catolic sau Catedrala Romano-Catolică „Sf. Gheorghe” din Timișoara Cunoscută printre timișoreni sub denumirea de Domul Catolic, frumoasa Catedrală Romano-Catolică ...
Citește Mai Mult
Muzeul Satului Bănățean Timișoara – scurt istoric Inspirația pentru ridicarea acestui muzeu i-a venit lui Ioachim Miloia, prin 1930, personalitate ...
Citește Mai Mult
Palatele de pe Corso și Piaţa Victoriei (Operei) sunt unele dintre cele mai însemnate obiective turistice ale Timişoarei. În ele sunt cuprinse părți ...
Citește Mai Mult
Palatul Culturii din Timișoara - Comfort Apartments Timisoara
Palatul Culturii din Timișoara sau Opera, cum este cunoscută printre timișoreni, se află în partea de nord a Pieței Operei, ...
Citește Mai Mult
Call Now Button